בפעם ה-6 ב-11 שנים והשלישית ברצף, הפועל ירושלים והפועל ת"א נפגשות בשלבים המוקדמים של גביע המדינה. אין הרבה מאפיינים דומים בין העונה הקודמת של הפועל ירושלים תחת הדרכתו של אלכסנדר דז'יקיץ' לבין העונה הנוכחית, אבל מה שכן דומה הוא ששוב הפועל מגיעה כאנדרדוג למשחק נוקאאוט מול הפועל ת"א, והסיכויים נגדה.
במפגש ההוא בינואר 2023 הקבוצה של דז'יקיץ' עוד לא ידעה מה היא שווה. היא אמנם עברה שלב ב-BCL וגברה על מכבי ת"א בהיכל מנורה, אבל לא הרשימה בכלל. המאזן בליגה לא היה טוב, ורק שלושה שבועות לפני כן אותה הפועל ת"א פירקה אותה בארנה. המשחק ההוא הסתיים בתוצאה 80:77 אחרי הנחה, בזכות קאמבק ירושלמי במחצית השנייה, אבל פערי הכוחות היו נראים משמעותיים.
באותם ימים הפועל ת"א צירפה לסגל את מי שלקח לה גביע על הראש בשנה לפני כן, צ'ינאנו אונואקו, ויחד עם מנפורד, מקריי, בראון, טימור וגינת, הייתה נראית בלתי ניתנת לעצירה. למרבה ההפתעה, הקבוצה של דז'יקיץ' הגיעה לדרייב אין והיממה את המארחת עם תצוגת הגנה שלא נתנה לה סיכוי. משם הפועל ירושלים המשיכה לזכייה בגביע אחרי שגברה בארנה על הפועל חיפה בחצי הגמר ועל מכבי ת"א בגמר.
גם עכשיו הפועל ת"א מגיעה כפייבוריטית ברורה למשחק. לירושלים אין מאמן ראשי, אלא שלושה מאמנים שמנהלים את המשחקים ביחד, היא חסרה גארד ישראלי מתחילת העונה, הסגל שלה לא מאוזן, ורק לפני שבועיים עם קאנצוריס על הקווים היא קיבלה בראש 27 הפרש מהפרנקו'ז, בארנה.
קשה להאמין שהירושלמים יראו שוב כל כך גרוע כמו באותו משחק ליגה. אחרי פיטורי המאמן הפועל הצליחה לגרד ניצחון חוץ חשוב בהרצליה במאבק על הכרטיס לבית העליון, ולא התבלבלה מול גליל עליון החלשה בשמינית גמר הגביע. הבעיות של הקבוצה לא נפתרו עם פיטורי המאמן, אבל אפשר להיות אופטימיים שהפעם המשחק יהיה לפחות תחרותי.
הפועל ירושלים והפועל ת"א בגביע המדינה בעשור האחרון:
- 2014 – רבע גמר. הפועל ת"א מנצחת 71:83 בדרייב אין.
- 2017 – שמינית גמר. הפועל ירושלים מנצחת 78:74 בדרייב אין.
- 2020 – שמינית גמר. הפועל ירושלים מנצחת 80:85 בארנה בדרך לזכייה בגביע.
- 2022 – רבע גמר. הפועל ת"א מנצחת 71:87 בדרייב אין.
- 2023 – רבע גמר. הפועל ירושלים מנצחת 86:67 בדרייב אין בדרך לזכייה בגביע.
- 2024 – רבע גמר בארנה.
ספידי טיים
אל תהמרו נגד ספידי סמית'. ה-MVP של גמר הגביע בעונה שעברה, הצטיין גם ברבע הגמר הקודם בדרייב אין עם 16 נקודות ו-8 אסיסטים. אי אפשר לשכוח את הדקות שנועם יעקב נכנס וסיפק כמה אסיסטים מרשימים, וגם ברנדון בראון עזר מאוד בהובלת הכדור.
העונה הזו הכל על ספידי, ולמרות שהוא נותן כל מה שיש לו (כמעט טריפל דאבל בהפסד המביך לקרשיאקה) זה לא תמיד מספיק. בניצחון על גליל אפשר היה לראות כמה חשוב לו שהקבוצה תצליח. הוא סיים עם 17 נק' ו-12 אס' והוביל את ההתעוררות של הפועל אחרי שפתחה רע.
ספידי הוא אחד שתמיד צריך להוכיח. ככל שתעריכו אותו פחות כך הוא יתאמץ יותר להוכיח לכם שאתם טועים. כשהפועל הודחה מאירופה ואחר כך הושפלה מול הפועל ת"א בארנה, תהיו בטוחים שספידי לקח את זה אישית. הוא לא נרשם למשחק אז, אלא ישב על אזרחי וראה את הקבוצה שלו מושפלת על ידי בר טימור ודאסטי הנאס. הוא לא ייתן לזה לקרות שוב. הוא יודע שהקבוצה עדיין משחקת רע, אין לו מחליף, ואין מאמן. אבל ספידי הוא מחזיק הגביע הגאה, והוא לא ייתן לאף אחד לקחת אותו ממנו בלי לתת פייט.
במקביל, זאק הנקינס ממשיך את מגמת השיפור שלו. 16 נק' ו-9 ריב' היה לו בשמינית הגמר, ובראיון אחרי המשחק הוא הסביר שהנוכחות של אשלי, אשתו, כמובן עוזרת לו לשחק טוב יותר. אבל אסור להסתנוור – מול הקו הקדמי הדליל של גליל זה יותר קל מאשר מה שמחכה לו מול הורד, גינת ואלכסנדר. גם הנקינס בוודאי ירצה לשחזר את המשחק המדהים שהיה לו ברבע הגמר בדרייב אין, אז סיים עם 18 נק' ו-17 ריב', וכמו ספידי גם הוא שחקן שלא יוותר בקלות על הכבוד שלו ושל הקבוצה.
חמשת הזרים שנרשמו למשחק מול גליל הם החמישה שצריכים להירשם גם למשחק הקרוב. שי אולארצ'יק, או יונתן אלון, או מי שמקבל את ההחלטות המקצועיות בהפועל ירושלים, צריך להתקבע על החמישייה הזו לקראת משחקי ההכרעה – עם ספידי, קרינגטון, רנדולף, ג'אקורי והנקינס – שהיא המאוזנת ביותר והמתאימה ביותר לחוקי הליגה המקומית. במשחקים מסוימים למאר יכול לתת מנוחה לקרינגטון או רנדולף ולהוריד מהעומס על סמית', ואפשר גם לשחק עם הרישום של ג'ונסון במקום הנקינס או וויליאמס, בהתאם ליריבות.
אחת הבעיות של תקופת קאנצוריס היא הבלאגן שהוא יצר בהיררכיה הקבוצתית, הרוטציה הייתה לא ברורה והשחקנים הלכו לאיבוד. החמישיות כל הזמן השתנו, לא היה ברור מי נרשם לכל משחק, וכמה דקות כל שחקן יקבל. זה הזמן של אולארצ'יק (או תיאו, או יונצ'וק) לעשות סדר בבלאגן, לייצב את הרוטציה ולתת לשחקנים ודאות.
מבצע הסברה מאוחר
עוד לפני המשחק מול גליל, הנהלת הפועל ירושלים פעלה למזער את הנזקים מול הקהל כתוצאה מההדחה באירופה והמשבר המקצועי. בצעד מבורך, היא יזמה מפגש אוהדים פתוח בהשתתפות אדלסון, קרמר, מקל, אלון ורועי כהן, ונתנה הסברים ותשובות לשאלות האוהדים.
במקביל יונתן אלון התראיין ב"חמישיות" בספורט 5 וניסה להסביר כמה מההחלטות התמוהות שהתקבלו העונה. אלון הבהיר שעדיין נעשים ניסיונות לחזק את הקבוצה, אך לא צפוי להתמנות מאמן עד לקיץ. הוא הודה בכנות שכמה מהקונספציות שבהן האמינו התבררו כשגויות, כמו למשל תאריך החזרה של נועם דוברת מהפציעה והאזרוח של קרינגטון.
לגבי הבעיות המבניות בסגל, טען אלון כי זה מה שדז'יקיץ' רצה ושהוא קיבל יד חופשית. ההסבר הזה מתקבל על הדעת לולא היו עוברים כבר שלושה חודשים מאז שדז'יקיץ' נפרד מהמועדון. מדוע לא הגיע עד עכשיו רכז במקומו של למאר?
על קאנצוריס, אלון הסביר כי אינו חושב שהמינוי שלו היה טעות. הוא עדיין מאמין שהיווני היה המתאים ביותר להמשיך את דרכו של דז'יקיץ'. בדיעבד התברר שהשחקנים המרכזיים לא אהבו את השינויים שהוא הכניס לקבוצה, ואת העובדה שהמאמן לא הבין אותם ואת מה שעבר עליהם, וכדור השלג התגלגל עד שהפיטורים היו בלתי נמנעים. גם כאן היה אפשר להגיב מהר יותר ולהיפרד מקאנצוריס לפני ההדחה מאירופה. יונצ'וק חשוף למה שקורה באימונים ובחדר ההלבשה ולכן לא ברור למה לא נעשה השינוי בעמדת המאמן כשכבר היה אפשר להבין שאין לו תקשורת טובה עם השחקנים.
לא מתחשבים באוהדים
אי אפשר לכתוב טור שלם על המשחק ביום ראשון מבלי להתייחס לשעה המגוחכת שבה הוא נקבע – 18:00. אני אישית מכיר לא מעט מנויים שלא יגיעו למשחק עקב השעה המוקדמת. ככל הידוע לי, יום ראשון הוא עדיין יום עבודה בישראל. בהתחשב בכך שחלק גדול מהקהל של הפועל ירושלים (ובוודאי הקהל האורח) מגיע מאזור המרכז, הגעה למשחק בשעה מוקדמת כזו הופכת בלתי אפשרית.
מי אשם בזה? איגוד הכדורסל כמי שאחראי על גביע המדינה וכמובן הגוף המשדר, ספורט 5, שבמנעד השיקולים שלו לא תמצאו את הנוחות של האוהדים שפוקדים את היציעים בראש סדר העדיפויות.
ומה עם הקבוצות? לפי הפרסומים נעשו ניסיונות להזיז את מועד המשחק אך ללא הצלחה. במקרים כאלו, המועדונים שהקהל חשוב להם, כמו הפועל ירושלים ות"א, צריכים להיות הרבה יותר תקיפים מול האיגוד ומול הגוף המשדר כדי למצוא פתרון מתאים עבור האוהדים. לא ייתכן שבמשחק כזה גדול, יהיו כל כך הרבה אוהדים שלא יגיעו בגלל השעה.
הפועל ירושלים עובדת קשה על השיווק. מסרונים, ווטסאפ, ניוזלטר, רשתות חברתיות – קוראים לנו לרכוש מנויים וכרטיסים למשחקים. זה חשוב מאוד, אבל אם רוצים להביא אנשים לארנה יהיה יותר יעיל לפעול מול ספורט 5 כדי להסדיר את עניין שעות המשחקים.
ולסיום, אוהדי הפועל ירושלים רגילים שהקבוצה זוכה בגביע בצמדים. 1996, 1997, 2007, 2008, 2019, 2020. האם מחזיקת גביע המדינה לשנת 2023 תשלים את הבק-טו-בק? הפעם יותר מתמיד קשה להאמין, אבל כבר כמעט 30 שנה שאוהדי הפועל ירושלים שרים: "אני מאמין באמונה שלמה בביאת הגביע", אז מה נשאר חוץ מלהאמין?